Lehet-e kötelező az önkéntesség?

Nagyon sokan teszik fel nekünk ezt a kérdést, hiszen a nyilvánosságra került közoktatási törvénytervezet szövege is valami ilyesmit sugall.

Néhány gondolat és dilemma ennek kapcsán:


1. Az önkéntesség természetesen nem lehet kötelező, hiszen nem beszélhetünk önkéntességről, ha a teljesítés elmulasztása szankciókat von maga után.

2. Azonban számos országban (elsősorban angolszász országok: Kanada, Írország, Új-Zéland) valóban kötelező kb. 40 óra közösségi szolgálat a középiskolában. Ezt annyira komolyan veszik, hogy egyben az érettségire bocsájthatóság feltétele is.

3. Ezt a rendszert vette át minden nemzetközi érettségit adó középiskola a világon, köztük a United World College hálózat, és a budapesti Karinthy Frigyes Kéttannyelvű Gimnázium is.

4. Mi áll e mögött az elvárás mögött? Az a megfontolás, hogy középiskolai tanulmányaik során a fiataloknak sokféle ismeretet és készséget kell elsajátítaniuk, amelyek közül nem hiányozhatnak a demokratikus készségek, a társadalmi érzékenység és szolidarítás, a felelősségvállalás, a felelős döntéshozatal, az együttműködés, stb. Ezen készségek és tudások elsajátításának leghatékonyabb módja a tapasztalati tanulás (learning by doing) vagyis a fentieket az iskolapadban ülve nem lehet elsajátítani. Ezért elengedhetetlen az iskolai közösségi szolgálat bevezetése minden olyan országban, ahol fontosnak tartják a fiatalok felkészítését az aktív állampolgári létre.

5. Természetesen a kötelező jelleg nem feltétlenül segíti elő a szolgálat népszerűségét. Angliában például nincs iskolai közösségi szolgálat, viszont az ötvenes évek óta működik az ún. Duke of Edinbrough's Award elenevzésű program, ami lehetőséget ad a 14-25 éves diákok számára, hogy kipróbálják magukat ezen a téren is, és a kiemelkedő teljesítményeket beszámítják az érettségi plusz pontok közé.

Folytatás a következő hírlevélben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése