Lezajlott a hatodik Közöd! Önkéntes Fiatalok Napja




A rövid mérleg: 32 000 regisztrált fiatal önkéntes az ország közel 200 településén, 200 000 önkéntes munkaóra, megszámlálhatatlan sajtómegjelenés, riport, híradás. És ami talán szintén nem rejtendő véka alá: ezzel a teljesítménnyel a magyarországi rendezvénysorozat a világon a második legnagyobb volt az USA után a Nemzetközi Önkéntes Fiatalok Napja (Global Youth Service Day) keretében.

„Büszkék vagyunk arra, hogy mi nem csak az Önkéntesség Európai Éve miatt csináljuk ezt. – mondja Galambos Rita, a koordináló szervezet, a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) stratégiai igazgatója. Hat éve dolgozunk azon, hogy minél több fiatal értse és szeresse az önkéntes részvétel fontosságát, hogy tegyen valamit másokért, amikor arra szükség van. És azt tapasztaljuk, hogy a fiatalok nagyon is kaphatók erre, sőt igen érzékenyek a társadalmi problémákra, szívesen segítenek, de nem szeretik a szervezetlenséget és a fejetlenséget. A mi dolgunk, hogy jó példákat mutassunk, hogy megteremtsük a kereteket. A DIA elsősorban ezt teszi, és az eredmények azt mutatják, hogy nem is sikertelenül.”

Ebben az évben néhány különleges esemény is kiegészítette az évente megrendezésre kerülő eseménysorozatot: a DIA egyik munkatársa Két keréken az önkéntességért! akció keretében március 16. és április 16. között gyakorlatilag körbetekerte az országot, és minden állomáson ún. civil órát tartott középiskolásoknak az önkéntességről és a másokért való önzetlen felelősségvállalásról. 30 nap alatt 1500 kilométert tett meg, és közel 700 fiatallal találkozott. Az ÖFN budapesti központi programja a Fuss a fényben! Futógála volt a Margitszigeten, amikor is látás és mozgássérült fiatalok futottak önkéntes segítőkkel. A program fővédnöke Bombera Krisztina volt, aki elmondta a megnyitón, hogy mekkora öröm számára, hogy ma már nem kell a fiatalkori önkéntességet Amerikából importálni, ez a kultúra már itt van, csak ápolni, segíteni kell. Az eseményen megjelent még és segédkezett a futásban Miklósa Erika világhírű operaénekesnő, aki az Önkéntesség Európai Évének magyarországi nagykövete, a bemelegítést Rubint Réka tartotta, az egészséges életmódról pedig Monspart Sarolta beszélt igen emlékezetes formában.

„Az esemény önmagában is nagyon fontos, hiszen ráirányítja a figyelmet arra a fontos tényre, hogy a fiatalok tudnak és akarnak részt vállalni a helyi közösségek ügyeiben, társaik megsegítésében – vallja Simai Anna, a NOKIA Magyarország kommunikációs igazgatója. És ez 2011-ben külön hangsúlyt is kap az Önkéntesség Európai Éve kapcsán.”

Az elmúlt években a KöZöD! Önkéntes Fiatalok Napja programjaiban országszerte mintegy 10-17 000 fiatal vett részt, és ezzel a Nemzetközi Önkéntes Fiatalok Napja (
www.gysd.org) elnevezésű kezdeményezés egyik legnagyobb programjává vált Európában. A DIA 2006-ban csatlakozott a nemzetközi mozgalomhoz, ebben az évben pedig a hazai ÖFN program mellett közel egy tucat európai országban is koordinálta azt.

Az eseménysorozat főtámogatói 2011-ben a NOKIA és az OTP Bank.

www.kozod.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése