Látás és mozgássérültekkel futni? Igen, de még mennyire!





A 6. KöZöD! Önkéntes Fiatalok Napja budapesti központi rendezvényeként a DIA Fuss a fényben! futógálát és sportnapot szervezett látás és mozgássérültek számára. A program során önkéntes fiatalok futottak látássérült társaikkal, ezzel segítve őket abban, hogy ők is megtapasztalhassák a futás és a szabadság örömét.

14 budapesti középiskola 160 fiatal önkéntese segített a futógála lebonyolításában. Számukra a program előtti péntek délután egy középiskolában tartottunk felkészítést. A diákokat tíz csoportba osztottuk be aszerint, hogy ki milyen feladatra jelentkezett: ruhatár, időmérés, tandembicikli, VIP, logisztika, regisztráció, futó, befutócsomag, biztonsági, bekísérő.

A csoportok először csapatépítő tréningen vettek részt, aztán egy vak önkéntestől kaptak játékos feladatokat a vakokkal való együttlét előkészítéseként. Végül minden csoport átbeszélte a konkrét feladatkörét. Elsőre persze nem mindenki értette, mire is jó az ilyen felkészítés, miért kell komolyan venni, és miért csak azok végezhetnek másnap önkéntes tevékenységet, akik ezen részt vettek. Másnap megértették.

A szombati nap reggel 7-kor kezdődött az önkéntesek és a szervezők számára. Csodálatos módon alig késett el valaki. A sportolni vágyók megérkezésekor már minden készen állt: a feliratok, a regisztrációs pultok, a ruhatár, civilek sátrai, a kiegészítő elemek.

Néhány ismert személyiség is velünk tartot, akik mind elmondták a résztvevőknek, hogy miért vannak itt, miért szeretnek sportolni, önkénteskedni: Bombera Krisztina tévés újságíró, Miklósa Erika világhírű operaénekesnő, az Önkéntesség Európai Évének magyarországi nagykövete, Monspart Sarolta tájékozódási futóbajnok, Rubint Réka fitness bajnok, Kovács Patrícia színművésznő, Németh Lajos meteorológus, Gusztos Péter, a Suhanj! Egyesület elnöke.

A futógála során egy fantasztikus közös élményben volt része mindenkinek. És még mondja ezután bárki, hogy a fiatalok lusták és érdektelenek…A következő hasonló futógála Nyíregyházán lesz májusban. Hajrá!

Képek:
http://www.facebook.com/update_security_info.php?wizard=1#!/media/set/fbx/?set=a.10150164836363808.305330.757273807
és
http://www.facebook.com/update_security_info.php?wizard=1#!/media/set/fbx/?set=a.10150162145582773.296860.198555652772

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése