Mit jelent az Iskolai Közösségi Szolgálat?


A közösségi szolgálat egy szervezett keretek között (iskolai osztály, csoport, évfolyam, szakkör, diákönkormányzat) végzett tevékenység, amely a helyi közösség érdekeit szolgálja.
A szomszédos óvoda rozsdás kerítésének lefestése, udvari játékainak rendbehozatala, segítségnyújtás egy idősek otthonában vagy gyermekotthonban, kórházi játszóház szervezése beteg gyerekek számára, a helyi park kitakarítása, karácsonyi ajándékgyűjtő akció, állatmenhelyen karbantartási munka végzése és kutyasétáltatás, mind-mind olyan közösségi projekt, amelyet diákok meg tudnak valósítani.
A világ számos országában az érettségire való felkészítés kötelező eleme a közösségi tevékenység. Magyar középiskolák pedagógiai programjának is része lehet az Iskolai Közösségi Szolgálat, hiszen több intézményben már sikeresen működik ilyen vagy hasonló rendszer.
Az Iskolai Közösségi Szolgálat program célja, hogy lehetőséget biztosítson középiskolás fiatalok minél szélesebb körének, hogy tanulmányaik alatt legalább egy alkalommal részesülhessenek a közösségi szolgálat, a társadalmi felelősségvállalás, az önkéntes tevékenység élményében.
A közösségi tevékenységet minden esetben előkészítő órák alapozzák meg, és ún. feldolgozó órák zárják le, ám ezen túl minden iskola maga dönti el, hogyan szeretné a Közösségi Szolgálatot az iskolai élet elismert és megbecsült részévé tenni.

A közösségi szolgálat ugyanakkor egy pedagógiai eszköz is, amely segíthet elérni, hogy a fiatalok önmagukért és környezetükért tenni akaró és tenni tudó, felelősen gondolkodó, a közösségért a közjóért is dolgozó, tudatos állampolgárokká váljanak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése